Eğer bebek için henüz bir uyku modeli oluşturulmadıysa uyku eğitimi için bu ay iyi bir dönem olabilir. Uyku eğitimi bebeğin düzenli olarak, daha kolay ve daha uzun süre ile uymasına yardım eder.
Bir bebeğin gece uykusunu 9 – 10 saat uyuması oldukça olumlu bir durumdur. Bebek gece halen beslenmek için uyanıyorsa gece sütten kesmek için zamanı gelmiştir. Fakat bebekler bu aylarda genelde açlıktan dolayı gece uyanma ihtiyacı duymazlar.
9 – 12 aylar arasında bebekler genelde emeklemeye ve yürümeyi öğrenmeye başlarlar.
Bebeğe sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak için neler yapılabilir?
1. Bebeği iyi bir uyku rutinine alıştırmalıdır. Uyku öncesi banyo yaptırmak, uyku öncesi güzel bir hikaye okumak, beraber müzik dinlemek bebek için iyi bir uyku öncesi hazırlığı olabilir.
2. Bebeğin günlük programı iyi planlanmalıdır ve bu düzene mümkün olduğunca uyulmalıdır. Gün içindeki aktivitelerin zamanlı olması ve iyi planlanması bebeğin uyku için daha az sorun çıkarmasına ve uykuya daha hazır olmasına yardımcı olur.
3. Bebek kendi kendine uykuya geçmesi konusunda alıştırılmalıdır. Eğer bebeğin kendi başına uykuya geçmesi isteniyorsa bunun için pratik yapmaya ihtiyacı vardır ve ona şans verilmelidir. Bunun için bebek yatağına yatırılarak kendi başına uykuya dalması beklenir. Tabi bunun için öncelikle bebeğin rahatlamış olması ve uykulu hissetmesi gerekir. Sonrasında bebek yatağa yatırılarak uykuya geçmesi beklenmelidir.
4. Ayrıca bebeğin uyku düzenini olumsuz etkileyecek dış etkenleri de ortadan aldırmak önemlidir. Bu dış etkenler gürültü, ışık, çevredeki uyarıcıların fazlalığı gibi etkenler olabilir.