Gelişim sürecinde bebekler çeşitli nedenlerden dolayı gelişim geriliği yaşayabilir. Bu durum biyolojik nedenlerden kaynaklanabileceği gibi çoğu zaman da çevresel şartların yetersizliğinden kaynaklanabilir.
Biyolojik nedenlerin çocuğu zaman tedavisi yoktur veya en iyi hale getirmek için yoğun bir eğitsel programla şartlar iyileştirilebilinir. Fakat biyolojik bir nedene bağlı olmadan sadece çevresindeki şartların yetersizliğinden dolayı da çocukta gelişim geriliği yaşayabilir.
Bu durum da yapılabilecek çok şey vardır tabi ki erken teşhis konulursa. Çünkü bu durum anne babanın ve çocuğun bakımıyla sorumlu kişinin çocuğa yeterince uyarıcı, sağlıklı, zengin bir çevre sunmayışından kaynaklanır.
Çocuk çeşitli nedenlerden dolayı bilinçsizce ihmal edilmiştir. Örneğin dışarı sık çıkmadan, bir yetişkin eşliğinde 4 duvar arasında büyümek zorunda kalmıştır. Onunla ilgilenen, oynayan yoktur.
Özellikle çalışan anne babalarda çocuğun akşama kadar bakıcıyla bir etkinlik yapmadan ve dışarı çıkmadan yalnız kalması, arkadaşlarıyla yeterince oynaması bunların nedenlerinden biridir.
Bebeğin gelişim döneminde sadece yeme içime, uyku ihtiyacı yoktur. Arkadaşlarına, onunla ilgilenen sosyal bir çevreye ve oyuna ihtiyacı vardır. Çocuk yaşıtlarıyla, yetişkinlerle oyun oynayarak öğrenir, büyür, gelişir. Eğer çocuk bu olmazsa olmaz şartlardan mahrum büyürse, gelişim geriliği kaçınılmazdır.