Hamile Anne
 
 
 
 
Son Dakika

Gelişim geriliği ve Tedavisi

Gelişim geriliği ve Tedavisi

Çocuktaki gelişim geriliği zamanında aile tarafından kabul edilmez ya da fark edilmez. Gelişim geriliğini anne babanın anlaması ve kabullenmesi çok zordur.

5 Haziran 2013 Çarşamba 15:48
Yazdır

Gelişim geriliği sosyal, duygusal, dil, fiziksel, zihinsel gelişim olmak üzere çeşitli alanlarda olabilir. Gelişim geriliğinin en büyük habercisi konuşma gecikmesidir. Çocuk yaşıtlarına göre daha az kelime kullanıyor veya kendi geliştirdiği bir dilde kendini ifade etmeye çalışıyor olabilir.

Konuşma gecikmesi sadece gelişim geriliğinin değil, bazı ciddi patolojik problemlerinde  habercisidir. Bu gibi problemlerde erken teşhis çok önemlidir.

Fiziksel gelişim alanında bebeğin yürüme, koşma ve tutma gibi motor becerilerinde gerilik olabilir. Örneğin çocuk yaşından beklenen legoları yerleştiremiyor olabilir. Kendine güvenerek yürüyemeyebilir.

Gelişim geriliği sadece dil gelişimde, motor gelişiminde olmayabilir. En çok ihmal edilen gelişim geriliği sosyal ve duygusal alandadır. Çocuk arkadaşlarıyla nasıl iletişim kuracağını bilemez.

Çocuk ya arkadaşlarına saldırır ya da hiç kendini koruyamaz. Sosyal becerilerdeki eksiklik ancak çocuğun arkadaşlarıyla oynayacak ortam sağlanarak geliştirilebilinir.

Zihinsel alanda gerilik; kavramların gelişmemesi, neden sonuç ilişkilerinin, problem çözme becerilerinin gelişmemesi olarak özetlenebilir. Bu durumda çocuğun bireysel eğitim desteği alması şarttır.

Gelişim Geriliği Teşhisi

Çocuktaki gelişim geriliği zamanında aile tarafından kabul edilmez ya da fark edilmez. Gelişim geriliğini anne babanın anlaması ve kabullenmesi çok zordur.

Gelişim sürecinde olan çocuklarının geride kaldıkları becerileri büyüdükçe tek başlarına kazanacaklarını düşünürler. Bu düşünceyle zaman kaybederler ve gelişim geriliği daha ciddi boyutlara ulaşınca ancak bir pedagogdan destek almaya karar verirler.

Eğer bir gelişim geriliğinden şüphe ediyorsanız zaman kaybetmeden bir pedagoga danışmanız gerekir. Çünkü geç kalındığında gelişim geriliğinde yol almak çok zordur. Çocuğun gün geçtikçe yaşıtlarıyla arasındaki beceri ve gelişim eksikliği farkı açılır.

Ailelerin gelişim geriliğini anlamaları zor olacağı için bebeklerini düzenli olarak pedagog kontrolünden geçirmeleri çok önemlidir. Gelişim geriliği Denver II Tarama Testi ve alanında uzman bir Pedagogun klinik değerlendirmesi sonucunda tespit edilebilir.

Bebekler ve Çocuklar Düzenli Olarak Pedagog Kontrolünden Geçmelidir! Her bebeğin 0-3 yaşta en az 6 ayda bir pedagog tarafından gelişim kontrolünün yapılması gerekiyor. 3-6 yaş arasında ise en az sene de bir defa pedagog kontrolünden geçmesi tavsiye edilir.

Pedagog çocukta sizin fark edemediğiniz gelişim geriliği sinyallerini erken görür ve bu sinyallerin gelişim geriliğine dönmesine engel olur. Gelişim geriliği yoğun bir eğitim programı ve anne baba rehberliği ile aşılamayacak bir sorun değildir.

Burada en önemli konu erken teşhistir. Ne kadar erken bu durum fark edilirse, o kadar çok yapılacak şeyler vardır ve gelişim geriliğinin izi kalmadan çocuk yaşıtlarının beceri ve gelişim seviyesini yakalayabilir.

Gelişim Geriliği Tedavisi

Gelişim geriliği erken teşhis edilirse yoğun bir eğitim programıyla tedavi edilebilir. Bu program alanından uzman bir pedagogumuz danışmanlığında geliştirilir ve uygulanır.

Eğitimci, pedagog tarafından geliştirilen programı aldığı süpervizyonlarla uygular. Programın içeriği çocuktaki gelişmelere farklılık gösterecektir. Gelişim geriliğinde aile de büyük sorumluluklar taşır.

Çocuğun tüm çevresinde düzenlemeler yapılır. Yatak odasından, oyun odası, bahçeye kadar çocuğun tüm yaşam alanları çocuğun gelişimini destekleyecek şekilde düzenlenir. En önemlisi bütünsel bir program geliştirebilmek ve aileyi işin içine katabilmektir.

Anahtar Kelimeler: gelişim geriliği tedavisi,,
Bu haber toplam 3219 defa okunmuştur
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
Sünnet Hakkında Merak Edilen Her Şey!
Alerjiyi tetikleyen 10 besin
Bebek Masajı Sevginin İfadesidir
Sağlıklı bir gelecek, sağlıklı çocuklarla mümkün
Çocuğunuz Kepçe Kulak ise
Çocuklar İçin Ağız Bakım Rehberi
Çocuğumuzu ev kazalarından nasıl koruruz
Sebze ve meyve tüketen çocuklar daha zeki oluyor
Çocukların aşırı şeker tüketimine dikkat
Çocukların Saç Temizliği
Çocuklarda Gelişim Geriliği
Çocuğu stresten koruma yolları
Çocuklarda en fazla kreş enfeksiyonları görülüyor
Çocuklara diş hekimini sevdirmenin yolları
Kulak pamuğu işitme kaybına neden olabilir
Çocuklarda saç dökülmesine karşı özel formül
Hastalık sezonu başladı!
Çocukların korkuları yaşlarıyla birlikte artıyor
Süt dişlerinden sonra diş ipi kullanılmalı
130-160 puan aralığı, üstün zekayı gösteriyor
Yüzme eğitimine olimpik havuzlarda başlanmaz!
Belirtiler Size Yol Gösterecek