Hamile Anne
 
 
 
 
Son Dakika

Yeni Doğan da Sünnet

Yeni Doğan da Sünnet

Dini ve geleneksel nedenlerle yapılan sünnet, ülkemizde çocuklara en çok uygulanan cerrahi işlemdir.

6 Haziran 2013 Perşembe 14:07
Yazdır

Tıbbi nedenlerle yapılanlar ise sünnet tarihinin erkene alınması ile gerçekleştirilmektedir.

Son zamanlarda sünnet konusunda gündeme gelen ve sosyal yapısı gelişmiş, kültür düzeyi yüksek ailelerde yeni doğan sünneti yaygınlaşmaya başlamıştır.



Sünnetin Yararları


Sünnet erken yapıldığında yeni doğan ve süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının sünnetsiz çocuklara oranla ortalama 10 kat azaldığı çeşitli çalışmalarla gözlemlenmiştir.

Sünnet, 3 yaşından sonraki çocuklarda özellikle parafimozis, fimozis ve buna bağlı oluşabilen balanit (glans iltihabı) ve postitlerin (prepisyum iltihabı) profilaksisi ve kesin tedavisini sağlar.

Sünnetin bakteri ve virüs kolonizasyonu için uygun bir ortam oluşturan prepisyumun ortadan kaldırılmasının cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve penis kanserinin profilaksisinde önemli rol oynadığı ve sünnetli erkeklerle evli kadınlarda serviks kanserlerine daha az rastlandığı bilinmektedir.

Sünnetin ülkemiz de olduğu gibi dini veya geleneksel sünnetin tüm erkeklere uygulandığı toplumlarda erkek çocuklar arasında önemli bir sosyal statü boyutu da vardır.

Yeni Doğan Sünnetinin Faydaları


Yeni doğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonları oldukça az görülür. 
Sünnet işlemi öncesinde sadece lokal anestezi uygulandığından bebeğin aç kalması gerekmez.

Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay olur ve işlem sonrası kanama riski çok az olur.

Yeni doğan sünneti sırasında bebeklerde ağrı duyar ancak bunu önlemek için işlem öncesinde penisin çevresine çok küçük bir iğne yardımı ile lokal anestetik madde enjekte edilir, ağrı ortadan tam anlamıyla kalkana kadar beklenir ve sünnete geçilir.

Ayrıca sünnet sırasında bir biberon yardımı ile bebek beslenir ve böylece dikkati beslenme konusuna yönelen bebeğin ağrı duyusu hemen hemen ortadan kalkar. Çoğu bebek karnı doyduktan sonra sünnet sırasında dahi uyumaya başlar.

Lokal ağrı kesicinin sünnet sonrasında etkisi ortadan kalksa dahi evde ağrı kesici kullanmaya gerek kalmaz.

Sünnet işlemi sonrasında bakım çok kolay olur. Bu günlerde siz ve bebeğiniz bu işi bir sağlık görevlisine ihtiyaç duymadan rahatça halledebilirsiniz.

Yeni Doğan Sünneti Nasıl ve Nerede, Ne Kadar Sürede Yapılır?

Sünnet olmasına engel olacak tıbbi bir neden olmazsa bebek doğduktan sonraki ilk 24-48 saat sonra ameliyathanede özel olarak ısıtılmış ameliyat masasında yapılır.

Çan, Gomco Klampı gibi aletler yardımı ile dikişsiz olarak sünnet yapılabildiği gibi klasik cerrahi sünnet yöntemi ile de yapılabilmektedir. Genellikle kullanılan ve önerilen ise klasik cerrahi yöntemdir. Sünnet işlemi yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.

Sünnetin Riskleri


Ehliyetsiz kişiler tarafından uygun olmayan şartlarda ve ortamlarda yapılan sünnetler, kalıcı sakatlıklar da dâhil olmak üzere ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Toplumun yarısına uygulanan bir cerrahi girişim olduğu düşünülürse ortaya çıkan risk daha net olarak anlaşılabilir.

Ameliyat sonrası dönemde enfeksiyon, kanama, eksik veya fazla derinin kalması, üretrokutanöz fistüller, glans amputasyonları ve oldukça sık olarak da estetik kusurlar olarak sayılabilecek ve ikincil cerrahiler gerektiren ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.

Komplikasyonlardan kaçınmak, sünneti bir cerrahi girişim olarak görmek ve ameliyathane ortamında uzmanlarca yapılmasını sağlamakla mümkündür.

Ne Zaman Sünnet Yapılmaz

Hiçbir cerrahi girişimin yapılamayacağı genel hastalıklar dışında; hipospadiyas, epispadiyas ve megaloüretra gibi penisin konjenital anomalilerinde, rekonstrüktif ameliyatlar yapılana kadar sünnet kontrendikedir.

Yeni Doğan Sünneti Evde Bakımı

Yeni doğan sünneti sonrası penisin çevresini saran saydam renkli bir pansuman materyali ile karşılaşırsınız. Bu pansuman materyali bebeğiniz çişini yaptıkça bezinin içine kendiliğinden düşecektir.

Bundan sonra size sadece bezini her açtığınızda antiseptik olarak verilen merhemi sürme işi kalacaktır. İki gün sonra artık normal şartlarda ki banyosunu yapabilecek hale gelir.

Bebeklerde sünnet sonrası ağrı kesici kullanmaya genellikle ihtiyaç duyulmaz.

Anahtar Kelimeler: yenidogan sünnet, bebeklerde sünnet,
Bu haber toplam 4024 defa okunmuştur
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
Erkek çocuğa gebelikte parasetamole dikkat
Yenidoğan sünneti için ideal zaman
Gebelik Döneminde Bebeklerin Büyüme Geriliği
Doğumda yeni trend "tohumlama"
Bebeklerde Reflü Oluşumunu Tetikleyen 6 Hata
Otizm'de Erken Tanı ve Tedavi Önemlidir
Bebeklerde Gaz Sancısını Gidermek İçin Tavsiyeler
Bebeklerde Cilt Sorunları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
İkizlerde Özel Durum
Bebeklerde Sarılık
Yenidogan Bebeğe Testler
Bebeklerde İlk Muayene
Bebeğim Neden Kusuyor?
Yenidoğan RS Virüsü
Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testi
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
Bebeğinizin diş ağrısını nasıl hafifletirsiniz
Bebeklerde Süt Dişlerinin önemi
Kızamık hastalığına kırmızı alarm!
Çocukken mutlaka yaptırılması gereken aşılar
Suçiçeği virüsüne karşı 2. doz aşı ile, 2 kat koruma…
Aşı ile gripten korunun!
Çocuğunuzu zehirlenme tehlikesinden uzak tutun
Bebeğinizin güvenliği konusunda bu noktaları atlamayın
Bebeklerin de kan şekeri düşüyor!
Doğuştan kalça çıkığı erken tanı ile kolayca tedavi ediliyor
Yenidoğanlarda göz hastalıkları
Çocuğunuzun işitme kaybını erken yakalayın
Erken ortodontik tedavi ile sağlıklı ve güvenli bir diş yapısı…
Biberon çürükleri ve süt dişlerinin önemi